Wat waren de 1ste Heksenfeesten ?
In 1974 werden op de Banneuxwijk in Hasselt – ook wel gekend als "Sainte-Marie" achter de brug – de Nieuwveldfeesten opgestart. Later werden de Nieuwveldfeesten in de volksmond de Heksenfeesten genoemd.
De aanzet voor deze feesten was de 100-ste geboortedag van Alfons Jeurissen en enkele creatieve geesten werkten een heel programma uit. Men wilde de verhalen van Alfons Jeurissen tot leven brengen. Want deze Hasseltse schrijver schreef over het leven op de Heide en over Spoken en Hekserij.
Daarom besloot men er ook een volksfeest van te maken en werd er op Nieuwveld een tent gezet voor een volksbal, werden de voortuinen versierd met Heksentaferelen en werd er een stoet gemaakt. Aan deze stoet werkten heel wat straatcomité’s en verenigingen mee. De stoet bestond uit 2 delen : het folkloristische deel waar de verhalen van Alfons Jeurissen over het dagelijkse leven gingen en een deel dat vooral over hekserij en bijgeloof ging. De stoet werd populairder en populairder. We hebben soms 40.000 toeschouwers gekend om deze prachtige stoet te aanschouwen. Ook kwamen mensen van heinde en verre om de versierde voortuinen te bewonderen. De inwoners van de Banneuxwijk waren heel creatief. De Heksenfeesten waren altijd een waar volksfeest in het laatste weekend van augustus.
Er waren vele gangmakers van deze feesten, maar de meest bekende was toch Jef Mangelschots. Hij kreeg van een heel bestuur hulp. De bekendste namen waren Albert Grootaers, Jean Vos, Jean Hustinx, Françis Swartenbroeckx, en nog zoveel anderen die we zeker niet willen vergeten.
De huidige 50-ers – die toen de jeugd waren – verlangden terug naar deze nostalgische periode waar de wijk echt aan elkaar hing en waar avonden door de wijk gewandeld werd om naar de versieringen te kijken. Iedereen leefde elk jaar naar deze feesten toe.
Daarom hebben enkele gemotiveerde vrijwilligers onder leiding van Jan Dierckx, zich verenigt in een nieuw Heksencomité en willen ze de Heksenfeesten terug nieuw leven inblazen onder de naam "Revival Heksenfeesten."
​
Klik op de foto's en je krijgt uitleg.